Kastelen PDF Afdrukken E-mailadres

Een greep uit de vele kastelen in de omgeving


 

chateau usse

Ussé, Château de la Belle au Bois dormant (Doornroosjekasteel, 6 km)

De eerste landheer van Ussé was de geduchte viking Gelduin, rond het jaar 1000. Daarna zijn er vele landheren geweest die het château haar hedendaagse karakter hebben gegeven: een kapel, twee facades in Renaissancestijl en een paviljoen. De buitenplaats biedt een panorama op de Indre en Loire-vallei en op de prachtige Franse tuinen, ontworpen door Le Notre, die ook de tuinen van Versailles heeft ontworpen. Het verhaal gaat dat de schrijver Charles Perrault geïnspireerd werd door het spierwitte kasteel en de romantische omgeving, en hier op doorreis het sprookje Doornroosje heeft geschreven. Op verschillende plaatsen in het kasteel is het sprookje in scènes te zien. Leuk voor de kinderen!
www.chateaudusse.fr
chinon

Koninklijke burcht van Chinon (8 km)

Deze vroeg-middeleeuwse burcht bestaat uit drie afzonderlijke forten, van elkaar gescheiden door burchtgrachten en verbonden door een omwalling. Op het terrein bevinden zich ook de Toren van Boissy (opslag van wapens), de Toren van Moulin (verdedigingstoren en later een broodoven) en de Donjon van Coudray, een symbool van militaire architectuur. In de 14e eeuw werden in de torens Tempeliers gevangen gezet. In deze eeuw is ook de Horlogerie toegevoegd, waar nu het Musée Jeanne d’Arc in gehuisvest is. De burcht biedt een adembenemend uitzicht op het stadje Chinon en de Vienne.
www.forteresse-chinon.fr

 

chateau de Langeais

Château de Langeais (15 km)

Na een prachtig tochtje door het Franse landschap en langs de Loire (koffie drinken in Brehemont!) bereik je Langeais. Het laat-middeleeuwse kasteel van Langeais heeft de oudste, vierkante, stenen donjon van Frankrijk, gesitueerd in de mooie tuinen. Het kasteel is van binnen in Renaissancestijl, met prachtige mozaïeken vloeren en enorme wandtapijten in elke kamer. Het dorpje Langeais is ook zeker een wandeling en een terrasbezoek waard. In de zomer zijn er vaak op vrijdagavond markten. En, voor de liefhebber, is in Langeais Le Musée Cadillac van Robert Keyaerts.
www.chateau-de-langeais.com
abaye fontevraud

Abdij van Fontevraud (23 km)

De abdij van Fontevraud is in de 12e eeuw ontstaan en groeide snel uit tot een van de machtigste kloostergemeenschappen van Europa. De kloosterstad omvat vier kloosters, de abdijkerk, authentieke slaap- en eetzalen en Romaanse keukens. In de nadagen van de Franse Revolutie veranderde het klooster bij decreet van Napoleon I in een gevangenis voor 2000 gevangenen. In 1963 is de gevangenis gesloten en is er een cultureel ontmoetingscentrum van gemaakt. De oude gevangenis, de kelders van de abdissen en de onderaardse gangen zijn zeker een bezoek waard!
www.abbayedefontevraud.com